SUPA CREMA DE BROCCOLI
 

Ingrediente:1 ceapa, 2 buchete mari de broccoli, 2 linguri ulei, branza feta, sare.
Se taie buchetele mici de broccoli si pune la fiert in apa cu sare. Se fierbe timp de 15 minute pana se inmoaie. Intr-o tigaie se caleste ceapa tocata, cand este aurie se adauga buchetelele de broccoli si se amesteca usor. Se paseaza pana se obtine o crema si se mai adauga putina apa din cea in care a fiert broccoli. Se serveste cu branza.

 

SUPA CHINEZEASCA DIETETICA
 

Ingrediente:100 g ciuperci feliate, 100 g spanac, 2 linguri sos de soia, 2 linguri otet, jumatate de lingurita de piper, 1 lingura jumatate de ulei de susan,200g branza tofu taiata cubulete, 2 linguri amidon dizolvat in 3 linguri de apa, 2 linguri coriandru tocat, 1 ceapa tocata.Se pune bulionul in tigaie, se adauga ciupercile si spanacul si se incing timp de 3-4 minute. Se amesteca uleiul de soia, otetul, uleiul de susan intr-un castron, se amesteca intr-un blender si apoi se toarna peste bulion. Se mai dauga sare si piper dupa gust. Se adauga branza tofu si amidonul de porumb, apa si se amesteca constant. Continua sa fiarba pana ce compozitia se ingroasa. La sfarsit se adauga coriandru si putina ceapa tocata.

 

CIORBA DE BURTA
 

Ingrediente: burta de vaca 1,5 kg, picior de vaca 1kg, telina 100g, ceapa 150g, morcovi 200g, patrunjel 100g, usturoi 40g, oua 2 buc, smantana 300g, faina 50g, otet 50ml, piper, sare. Burta de vaca si piciorul de vaca se spala in mai multe ape,se oparesc bine, apoi se spala din nou si se pun la fiert in apa clocotita. Dupa 30min se schimba apa si se fierbe in continuare aprox 3 ore.Se adauga zarzavatul, ceapa, usturoiul si sarea si se lasa sa fiarba in continuare pana ce burta este fiarta. Dupa ce se raceste, ciorba se strecoara. Burta si carnea de pe os se taie fasii subtiri, se pun in ciorba strecurata si se da vasul inapoi pe foc. Separat se face un sos din smantana, galbenusuri de ou,faina si 3 polonice de ciorba rece,ce se toarna in ciorba. Se adauga otet, sare si piper. Se mai fierbe aprox 10 min si apoi se ia vasul de pe foc.

 

                CIORBA ARDELENEASCA DE CARNE DE PORC AFUMATA SI SALATA VERDE
 

 Ingrediente: carne de porc afumata 500g, oase de porc 1kg, salata verde 800g, ceapa 150g, ulei 100g, faina 50g, smantana 200g, otet 50ml, verdeata 1 leg, sare.Carnea si oasele se pun la fiert in apa rece. Dupa ce a fiert, se strecoara si se lasa doar bucatile de carne in supa. Ceapa se taie marunt, se caleste in uleu si se adauga la ciorba. salata se taie fasii si se pune in ciorba. Faina se amesteca cu smantana,se adauga apa rece si se adauga la ciorba impreuna cu otetul.Se adauga sare dupa gust.

 

                                             BORS CU URECHIUSE
 

 Ingrediente: heringi 300g, ciuperci 500g, sfecla rosie 500g, morcovi 200g, pastarnac 100g, telina 100g, ceapa 350g, ulei 200g, bors 2l sau zeama de lamaie, patrunjel verde 2 leg, piper, sare.Se curata tot zarzavatul si se pune la fiert impreuna cu 150g ceapa, iar dupa ce au fiert se strecoara. Borsul se fierbe separat. Urechiusile se prepara din faina, sare si putina apa. Coca astfel obtinuta se intinde pe o planseta si se taie patrate cu latura de 5 cm pe care se aseaza umplutura. Acestea se impaturesc, se formeaza un triunghi si se lipesc la colturi. Umplutura se face din ceapa ramasa prajita in ulei, la care se adauga ciupercile ce au fost fierte si tocate si fileurile de peste tocate marunt.Compozitia rezultata se da prin masina de tocat, se mai adauga sare si piper si apoi se umple coca.Supa de legume se amesteca cu borsul, se adauga sare, apoi se adauga urchile si se lasa sa fiarba incet. aprox 30 min.Dupa ce urechiusile sunt fierte, se adauga verdeata si la sfarsit se toarna zeama de sfecla rosie obtinuta prin fierberea sfeclei rasa pe razatoare.

 

               CIORBA ARDELENEASCA DE CARNE DE PORC SI PRUNE USCATE
 

 Ingrediente: prune uscate 250g, carne de porc 500g, morcovi 100g, faina 250g, patrunjel 100g, ulei 100g, unt 40g, oua 2 buc, smantana 230 g, otet 40ml, patrunjel verde 1 leg, sare.Carnea de porc se taie bucati, se sareaza si se prajeste in ulei. Se caleste ceapa tocata si zarzavatul taiat fasii subtiri. Se adauga apa si se pune la fiert cu carnea.Din faina, unt si oua se face o coca moale, din care se fac galuste mici, de marimea unei alune ce se fierb in ciorba. Prunele se tin in apa si apoi se adauga in ciorba. La sfarsit se adauga otetul si verdeata.

 

                                        CIORBA DE PERISOARE
 

 Ingrediente: carne de vita 500g, patrunjel 1leg, morcovi 150g,telina 100g, bulion 50g, zeama de varza 150ml, paine 100g, oua 2 buc, orez 60g, ceapa 300g, ulei 100g, rosii 300g, leustean verde 2 leg, sare.Zarzavaturile se pun la fiert in apa cu sare, dupa ce au fost taiate sau date pe razatoare. Se adauga 150g ceapa tocata, bulionul si zeama de varza ce a fost fiarta separat. Cand zarzavatul este pe jumatate fiert se pun perisoarele. Acestea se prepara astfel: carnea se da de 2 ori pe masina de tocat,se adauga painea inmuiata in apa si stoarsa bine, orezul, restulde ceapa ce a fost tocata si calita in ulei, leusteanul si patrunjelul tocate marunt, ouale si sarea. Se amesteca bine compozitia, se formeaza perisoare mici carese fierb in ciorba. Se adauga la ciorba rosiile curatate de coajasi seminte si taiate cuburisi se adauga sare dupa gust.

 

               CIORBA ARDELENEASCA DE CARNE DE PORC SI PRUNE USCATE
 

 Ingrediente: prune uscate 250g, carne de porc 500g, morcovi 100g, faina 250g, patrunjel 100g, ulei 100g, unt 40g, oua 2 buc, smantana 230 g, otet 40ml, patrunjel verde 1 leg, sare.Carnea de porc se taie bucati, se sareaza si se prajeste in ulei. Se caleste ceapa tocata si zarzavatul taiafasii subtiri. Se adauga apa si se pune la fiert cu carnea.Din faina, unt si oua se face o coca moale, din care se
fac galuste mici, de marimea unei alune ce se fieb in ciorba. Prunele se tin in apa si apoi se adauga in ciorba. La sfarsit se adauga otetul si verdeata.

 

CIORBA DE PESTE

 

 Ingrediente: peste 1 kg, morcovi 150g, patrunjel 50g, telina100g, ceapa 150g, ulei 100g, rosii 250g, zeama de lamaie 50ml,patrunjel verde 1 leg, leustean verde 1 leg, sare.Morcovii, patrunjelul si telina se taie julien, ceapa se toaca marunt si se calesc impreuna in ulei, se adauga apa si se lasa sa fiarba 30 min. Se adauga zeama de lamaie. Se adauga pestele ce a fost curatat si taiat in bucati si se lasa sa fiarba 10 min. La sfarsit se pun rosiile taiate bucati,si verdeata tocata marunt.

 

CIORBA ARDELENEASCA DE CARNE DE PORC AFUMATA SI SALATA VERDE
 

Ingrediente: carne de porc afumata 500g, oase de porc 1kg, salata verde 800g, ceapa 150g, ulei 100g, faina 50g, smantana 200g, otet 50ml, verdeata 1 leg, sare.Carnea si oasele se pun la fiert in apa rece. Dupa ce a fiert, se strecoara si se lasa doar bucatile de carne in supa. Ceapa setaie marunt, se caleste in uleu si se adauga la ciorba. salata se taie fasii si se pune in ciorba. Faina se amesteca cu smantana,se adauga apa rece si se adauga la ciorba impreuna cu otetul.Se adauga sare dupa gust.

 

CIORBA ARDELENEASCA DE FASOLE ALBA SI COSTITA AFUMATA

 
Ingrediente: fasole 300g, costita afumata 200g, ceapa 150g, usturoi 20g, morcovi 100g, patrunjel 100g, telina 100g, faina 25g, smantana 200g, otet 40ml, boia de ardei dulce 10g, verdeata 1 leg, ulei 100g, sare. Fasolea se fierbe in 3-4 ape. In ultima apa se pune sare.Cand fasolea este aproape fiarta, se adauga zarzavatul si usturoiul. Se amesteca uleiul cu faina si boiaua si se adauga la ciorba. Costita afumata se taie felii, se trage in tigaie cu putin ulei si ceapa tocata si se pune in ciorba. La sfarsit se adauga smantana si sare. Cand se serveste se adauga putina verdeata la fiecare portie.

 

CIORBA DE CAPRIOARA CU SMANTANA

 
 Ingrediente: carne de caprioara 500g, ceapa 200g, morcovi 150g, patrunjel 100g, telina 100g, ulei 100g, orez 100g, rosii 250g, otet 50ml, smantana 200g, oua 2 buc, verdeata 1 leg, sare.Carnea de caprioara se taie in bucati si se pune la fiert in apa cu sare. In timpul fierberii se spumeaza de cate ori este nevoie. In ulei se caleste ceapa tocata marunt, se adauga zarzavatul de supa si se mai calesc impreuna cateva minute. Se stinge cu apa si se adauga la carne. Cand carnea este aproape fiarta,intr-o oala separata se fierbe orezul si rosiile curatate de coaja si seminte si taiate cuburi.Galbenusurile de ou se amesteca cu smantana si otetul si se adauga la ciorba. Se adauga si otetul cu rosiile si se mai da un clocot. Se adauga sare si piper.

 

CIORBA DE PESTE

 


Ingrediente: peste 1 kg, morcovi 150g, patrunjel 50g, telina100g, ceapa 150g, ulei 100g, rosii 250g, zeama de lamaie 50ml,patrunjel verde 1 leg, leustean verde 1 leg, sare.Morcovii, patrunjelul si telina se taie julien, ceapa se toaca marunt si se calesc impreuna in ulei, se adauga apa si se lasa sa fiarba 30 min. Se adauga zeama de lamaie. Se adauga pestele ce a fost curatat si taiat in bucati si se lasa sa fiarba 10 min. La sfarsit se pun rosiile taiate bucati,si verdeata tocata marunt.

 

CIORBA DE PUI

 
 Ingrediente: carne de pui 500g, morcovi 150g, patrunjel 50g, telina 100g, ceapa 150g, orez 50g, smantana 300g, galbenusuri 2 buc, lamaie 100g, patrunjel verde 1 leg, sare.Carnea de pui se taie in bucati si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce a inceput sa fiarba se ia spuma, apoi se adauga zarzavatul taiat rondele, ceapa tocata marunt si orezul spalat in prealabil. Cand carnea este gata se adauga smantana amestecata cu galbenusurile si zeama de lamaie sau bors. Se adauga sare si se mai fierbe 10 min.Se presara verdeata la servit.

 

CIORBA DE CARNE DE VITA SI LEGUME
 

 Ingrediente: piept de vita 500g, morcovi 100g, patrunjel 50g, telina 100g, ceapa 100g, fasole verde 150g, mazare verde 150g, rosii 300g, leustean verde 1 leg, lamaie 100g, otet 50ml, sare.Carnea se portioneaza, se pune la fiert in apa cu sare si se ia spuma cat este necesar. Cand carnea este aproape fiarta se adauga zarzavatul taiat cuburi, ceapa tocata marunt, mazarea decorticata si fasolea verde taiata in bucati de 3-4cm.Peste rosii se toarna apa clocotita, se curata de coaja si seminte, se taie in cuburi si se adauga la ciorba.Se adauga lamaie, otet si sare.

 

CIORBA DE CIUPERCI USCATE
 

 Ingrediente: ciuperci uscate 40g, ceapa 200g, ulei 100g, morcovi 150g, patrunjel 50g, telina 100g, faina 25g, orez 50g, zeama de lamaie 50ml, patrunjel verde 1 leg, sare.Ciupercile se pun la inmuiat cu 24 de ore inainte de a fifolosite. A doua zi se taie fasii subtiri, se fierb in apa cu sare si se strecoara. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei, se adauga faina, zarzavatul si se mai calesc impreuna. Se sting cu zeama in care au fiert ciupercile, se toarna peste ciuperci si se lasa sa mai fiarba 30min. Cand ciupercilesi zarzavatul sunt aproape fierte se adauga orezul fiert separat si se acreste ciorba cu zeama de lamaie.

 

CIORBÃ (OLTENEASCÃ) DE PRAZ CU ZEAMÃ DE VARZÃ

 
 Ingrediente: praz 1,5 kg, rosii 300 g, morcovi 100 g, albitura100 g, fidea 100 g, verdeaþã 2 leg, fãinã 50 g, ulei 200 g, zeamã de varzã 1,5 l, sare.Prazul se toacã mãrunt si se cãleste în ulei. Se adaugã zarzavatul tãiat julien si se mai cãlesc cîteva minute împreunã. Se stinge cu apã si se pune la fiert. Faina se caleste într-o tigaie cu restul de ulei, se stinge cu rosiile curãtate de coajã si seminte si tãiate cuburi si se adaugã la ciorbã. Cand zarzavatul este aproape fiert se pune fideaua si se mai fierbe circa 20 min. Se adaugã zeama de varzã ce a fost fiartã separat. Se adauga sare dupa gust, iar la sfîrsit se adaugã verdeaþa tocatã.

 

SUPÃ DE CHIMEN CU CRUTOANE
 

 Ingrediente: morcovi 150 g, pãtrunjel 50 g, þelinã 100 g, ceapã 100 g,chimen 20 g, fãinã 30 g, unt 100 g, smîntînã 100 g, paine 250 g,sare. Zarzavatul se taie julien, ceapa se toacã mãrunt si se pun la fiertîn apã cu sare. Din 30 g unt, fãinã ºi smantanã se preparã un sos alb în care se pune chimenul mãcinat si se adaugã la supã. Painea se taie cubuleþe ce se trag în untul rãmas, pînã ce se rumenesc. La servit se adaugã cate o cantitate de crutoane la fiecare porþie de supã.

 

SUPÃ DE CIUPERCI.
 

 Ingrediente: ciuperci proaspete 800g, morcovi 150 g, pãtrunjel 75 g, telinã 150 g, ceapã 150 g, unt 150 g, fãinã 50 g, smantanã 200 g, verdeaþã 1 leg, sare. Zarzavatul de supã se taie julien, iar ceapa
se toacã mãrunt si se pun la fiert în apã cu sare. Dupã 30 min se adaugã ciupercile tãiate si cãlite în 75 g unt. Din restul de unt, fãinã ºi smantanã se preparã un sos, ce se dilueazã cu supã rece si se amestecã cu restul de supã. Se lasã sã mai fiarbã cîteva minute, se adauga sare, iar la servit se presarã cu verdeatã tocatã.