SOS A LA GREC

Ingrediente:
verdeata 3 legaturi, ulei 200g, lamaie 350g, sifon 500ml, sare.Uleiul se bate cu un tel (mixer)pana incepe sa se tulbure. Se adauga sare, zeama de lamaie si apa minerala si se bate in continuare pana ce sosul se albeste. Se adauga apoi verdeata tocata marunt si se bate in continuare pana ce sosul s-a omogenizat. Se foloseste la preparate din peste.

 

 

                           SOS DE CIUPERCI

 Ingrediente: unt 100g, faina 50g, ciuperci 200g, supade oase 200ml, smantana 200g, marar verde 1/2 leg,sare.Ciupercile se taie in fasii subtiri, se calesc in 50g unt si se lasa sa fiarba in zeama lor. Restul de unt se incalzeste, se adauga faina si se caleste fara a se rumeni. Se stinge cu supa de oase, se adaugaciupercile, sare si cateva fire de marar tocat marunt. Se lasa sa fiarba circa 30 minute, apoi se adauga smantana diluata cu putina supa de oase si se mai fierbe cat este necesar. Acest sos se foloseste la escalopuri, carne de pasare, salau umplut etc.

 

                                              SOS DE CIUPERCI CU OU
 

 Ingrediente: unt 100g, faina 75 g, supa de oase 300 ml,ciuperci 200g, galbenusuri 2 buc, lamaie 100g, smantana 200g, sare.Se caleste faina in 50g unt, se stinge cu supa de oase si se lasa sa fiarba aprox. 30 min. Ciupercile se taiein fasii subtiri si se calesc in restul de unt, se sting cu restul de supa, se fierb aprox 20 min, apoi se amesteca cu sosul.La sfarsit se adauga smantana amestecata cu galbenusurile, sare si zeama de lamaie si se mai fierbe cateva minute.Se foloseste la fripturi.

 

                                    SOS TARTAR
 

 Ingrediente: maioneza 300g, ceapa 100g, mustar 25g, tarhon 1 leg, piper, sare.Tarhonul se opareste si se toaca marunt. Ceapa se toaca si ea si se spala in apa rece. Se amesteca maioneza cu ceapa, tarhonul, mustarul si piperul, iar la sfarsit se adauga sare dupa gust.Se foloseste la preparate din limba, creier.

 

                                    SOS DIAVOLO
 

 Ingrediente: ceapa 300g, usturoi 30g, vin alb 150ml, ketchup 200g, zeama de la carne 200ml, cimbru, foi de dafin, piper, sare.Ceapa se rade pe razatoare sau se trece prin masina detocat, se pune la fiert cu mujdeiul de usturoi, vinul alb, ketchupul, zeama de la carne sau oase fierte in prealabil, cimbrul, dafinul, piperul.Se fierbe timp de 30 min la un foc potrivit, apoi se paseaza si se adauga sare dupa gust.Se foloseste la preparate de vanat.

 

              SOS DE HREAN
 

 Ingrediente: hrean 250g, unt 50g, miez de paine 100g, mere 100g, smantana 150g, otet 40ml, zeama de oase / carne 350ml, sare.Miezul de paine se moaie in apa, se stoarce si se paseaza prin sita, se amesteca cu untul topit si se pune la fiert in zeama de la carne. Se adauga hreanul ras, merele curatate si rase pe razatoare si otetul si se fierb impreuna aprox. 10 min la foc potrivit.Smantana se dilueaza se adauga la sos. Se adauga sare si se mai da o data in clocot. Se consuma cald la rasoluri.

 

SOS DE MARAR

 

 Ingrediente: marar 1 legatura, unt 50g, faina 50g, smantana 300g, otet 40ml, zahar 10g, sare. Untul se incalzeste, se adauga faina si se caleste fara sa se rumeneasca. Se stinge cu smantana amestecata cu otet si apa. Se adauga o lingurita de zahar, sare si mararul tocat si se fierbe la foc potrivit timp de 30 min.Acest sos este potrivit pentru friptura de vita sau pui.

 

                                                                             SOS DE OUA
 

Ingrediente: oua 5 buc, lamaie 100g, mustar 25g, ulei 200g,castraveti in otet 100g, ceapa verde taiata 1 leg, sare.Se fierb ouale, se scot galbenusurile si se dau prin sita. Se pune mustarul si zeama de lamaie si se amesteca, se adaugauleiul, putin cate putin ca la maioneza. Albusul se toaca marunt, castravetii se curata de coaja si seminte si se taie cubulete mici, iar cozile de ceapa se taie marunt si se adauga toate la sos. Se amesteca si se mai adauga sare daca este nevoie. Se foloseste la fripturi reci, oua, sunca fiarta.

 

SOS AMIRAL

 
Ingrediente: unt 200g, lamaie 100g, asmatui sau patrunjel 1/2 leg, piper 2g, sare. Se incalzeste untul, se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si se amesteca bine cu telul.Se adauga sare, iar la sfarsit se pune piperul macinat si verdeata tocata marunt. Se foloseste la fripturi la gratar.

 

 

 

SOS OLANDA

 
 Ingrediente: unt 300g, oua 4 buc, lamaie 100g, piper 1g, sare. Se pun galbenusurile intr-un bol, se adauga putina apa si se bat cu telul pana se omogenizeaza. Se incalzesc deasupra unui vas cu apa care fierbe, mestecand pana ce se ingroasa. Se topeste untul intr-o caserola, avand grija sa se inlature spuma si zerul. Se toarna untul peste galbenusuri, putin cate putin, amestecandu-se tot timpul cu telul. La sfarsit se adauga zeama de lamaie, sare si piper si se adauga sosul. Se foloseste la
mancaruri de legume si la peste.

 

SOS MEXICAN

 

Ingrediente: ketchup 300g, castraveti in otet 100g, ceapa 50g, mustar 25g, unt 50g, vin 100 ml, otet 40ml, piper 1g.Castravetii se curata de coaja, se taie in fasii lungi, se curata de seminte, se toaca marunt si se lasa sa se scurga.Ceapa se toaca marunt si se pune la fiert cu otetul, mustarul si piperul. Dupa 10 min se adauga ketchupul si se mai fierbe 20 min. Se paseaza sosul printr-o sita,se adauga castravetii, vinul si untul si se amesteca bine.Se foloseste la escalopuri, turnedouri si alte preparate picante.

 

SOS ROMANIA

 
 Ingrediente: faina 50g, ceapa 100g, ulei 100g, bulion 50g, rosii 400g, sare.Se caleste faina in ulei, se adauga ceapa tocata marunt si sa mai calesc impreuna cateva minute. Se stinge cu bulion, sa adauga rosiile taiate sferturi si apa si se lasa sa fiarba o ora.Se potriveste gustul de sare si se paseaza sosul prin sita.

 

SOS ROSII
 

 Ingrediente: morcovi 100g, telina 100g, ceapa 100g, ulei 100g, rosii 500g, cimbru, zahar 10g, sare.
Ceapa se toaca marunt, legumele se dau pe razatoare si se calesc impreuna cu ulei aprox 10 min. Se
stinge cu rosiile taiate in 4. Se adauga cimbrul, zaharul si sarea si se lasa sa se fiarba aprox 20 min,
apoi se paseaza prin sita. Se foloseste la fasole verde, ardei umpluti, peste prajit etc

 


SOS DIETETIC DE MAIONEZA
 

 Ingrediente: lapte 1l, amidon 70g, ulei 200g, galbenusuri de ou 3 buc, lamaie 200g, sare. Se pun la fiert 850 ml lapte cu putina sare. In 150 ml lapte rece se dizolva amidonul si se toarna in vasul cu lapte in momentul in care acesta a dat in fiert, amestecandu-se cu o paleta timp de 2 min, apoi se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se bate compozitia cu un tel adaugand zeama de lamaie, uleiul, galbenusurile de ou si sare. Dupa gust se poate adauga si o lingurita de
mustar. Acest sos se poate folosi la salate de legume, salata de macaroane, varza fiarta, conopida fiarta, telina cruda sau fiarta, peste rasol, salate cu carne si inlocuieste maioneza in toate cazurile. Sosul de maioneza dietetica, avand in componenta lui circa 75% lapte, este suportat usor de batrani si de cei cu afectiuni gastrointestinale. Nu este gretos, nu da indigestii si nu contine multe grasimi.

 

SOS CU MAIONEZA

 

 Ingrediente: oua 3 buc, ulei 450g, lamaie 100g sau sarede lamaie 2g, sare.Se separa galbenusurile, se adauga putina apa si putina sare si se lasa sa stea 10-15 min in frigider. Se amesteca apoi cu telul si se adauga ulei, putin cate putin si se continua amestecul pana s-a incorporat tot uleiul. Se adauga zeama de lamaie amestecandu-se in continuare. Daca maioneza este prea tare se poate subtia cu putina apa minerala sau de masa. In cazul in care maioneza se taie, atunci se ia un galbenus si se amesteca cu putina apa, apoi se adauga maioneza taiata. Maioneza se poate drege folosind si urmatorul procedeu: intr-un castron se pune putina maioneza taiata, se adauga putina apa calda, se amesteca bine mixerul apoi se adauga maioneza taiata, putin cate putin, adaugand din cand in cand si cateva picaturi de apa si se continua pana se reface toata maioneza. Maioneza se poate prepara din orice numar de oua pastrandu-se proportia de un galbenus la 150g ulei.

 

SOS DE MERE
 

 Ingrediente: mere 450g, vin alb sec 100ml, maioneza 200g,hrean 100g, sare.Merele se curata de coaja si seminte, se taie in sferturi, se adauga vinul si se fierb sub intr-o oala cu capac.Dupa fierbere se trec printr-o sita. Acest piure se fierbe pana ce scade la jumatate. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu maioneza si hreanul ras. La sfarsit se mai pune sare daca mai este nevoie. Se foloseste la fripturi reci.

 

SOS DE NUCI
 

 Ingrediente: nuci 200g, paine alba 200g, cartofi 200g, usturoi 20g, ulei 200g, otet 40 ml, sare.Miezul painii se moaie in apa, apoi se scurge si se amesteca cu nucile pisate si cu cartofii facuti piure.Se toarna uleiul putin cate putin, ca la maioneaza, amestecandu-se pana ce se obtine o pasta omogena. Se adauga mujdeiul de usturoi, otetul si sarea si se mai amesteca cateva minute. Se serveste la peste rasol si la raci.

 

                                                                SOS USTUROI
 

 Ingrediente: usturoi 20g, oua 2 buc, ulei 300ml, lamaie 100g, sareSe face un mujdei de usturoi, la care se adauga galbenusurile crudesi sare. Se amesteca bine apoi si toarna uleiul putin cate putin.
La sfarsit se pune zeama de lamaie si se subtiaza cu 2 linguri de apa calda si se amesteca pana ce sosul capata consistenta unei maioneze.Daca sosul se taie, se pune un galbenus in alt vas si se incepe a amesteca turnand succesiv sosul taiat.

 

SOS CU VIN
 

 Ingrediente: smantana 150g, unt 50g, faina 50g, aspic 200g, vin alb 100 ml, oua 2 buc, lamaie 100g, piper 1g, sare.Se incalzeste untul, se adauga faina, se caleste fara a se rumeni si se stinge cu aspicul amestecat cu vin, sare si piper.Se lasa sa fiarba la foc potrivit timp de 20-25 min. Se amesteca smantana cu galbenusurile si zeama de lamaie, se adauga la sos, se amesteca bine si se mai da un clocot.Se foloseste la fripturi.






Copyright © P.D.K 2011