SALATA CU FRUCTE DE MARE
 

Ingrediente: 1 conserva fructe de mare, 1 lamaie, 1 salata, 2 rosii, castravete, 1 ardei capia,
ulei de masline, 6 creveti, sare, piper.
Crevetii se fierb in apa cu sare timp de 3-5 min si se lasa pe o farfurie sa se raceasca.
Se spala fiecare frunza de salata, rosiile, castravetele, ardeii. Salata se rupe in bucati mari,
se adauga celelalte zarzavaturi, se toarna fructele de mare care au fost scurse de zeama, se adauga
lamaia, crevetii, sare si piper dupa gust.

 

                        SALATA DE PUI CU PORUMB
 

 Ingrediente: 1 cutie porumb boabe, o telina mare, 4 oua, o cutie compot ananas, 250-300 ml ulei, un iaurt,sare si piper.Se curata telina si se pune la fiert 5-6 minute, dupa care se da pe razatoare mica. Se fierb ouale, se curata, si se taie cuburi, se scurge porumbul de apă, se trece sub un jet de apa iar ananasul se scote din zeama se taie cubulete. Se face o maioneza din 1 ou, 250-300 ml ulei, o lingurita mustar, ulei. La final, se adauga un paharel mic de iaurt. In maioneza obtinuta se adauga pastrama taiata cubulete, telina, ouale, porumbul, ananasul, se pune piper si sare, se lasa la rece 15-20 min.

 

                                             SALATA DE ARDEI GRASI CU NUCI
 

 Ingrediente: ardei graşi 1,5 kg, usturoi 20 g, miez de nucă 50 g, smântână 100 g, lămâie 100 g, ulei 40 ml, sare.Ardeii graşi se coc pe plită sau pe o tabla pentru aragaz, se pun într-o oală, presărând peste ei sare şi se acoperă cu un capac. După aprox o oră se curăţă de pieliţă, se spală şi se aşează pe un platou de lemn înclinat, ca să se scurgă. Din usturoi, sare şi puţină apă se prepară un mujdei, ce se amestecă cu zeama de lămâie, uleiul, smântâna, sarea şi nucile ce au fost tocate cu cuţitul. Se aşează ardeii într-un castron sau salatieră cu vîrfurile în jos şi se toarnă deasupra sosul.

 

                                             SALATĂ DE PEȘTE
 

 Ingrediente: cartofi 2 kg, macrouri sărate 500 g, usturoi 30 g, maioneză 500 g, măsline 100 g, lămâie 100 g, piper 1 g, sare. Cartofii se fierb în apă cu sare, se curăţă şi se taie felii subţiri. Se scot fileurile macrourilor şi se taie cubuleţe. Din usturoi se face un mujdei, ce se amestecă cu maioneza, cartofii şi macrourile. Se adauga sare şi piper. Se aranjează salata pe un platou şi se decorează cu măsline şi felii de lămâie.

 

                                        SALATA BACANEASCA
 

 Ingrediente: ciuperci proaspete 1,2 kg, ceapă 800 g, usturoi 40 g, ulei 150 g, măsline 150 g,lămâie 100 g, oţet 30 ml, foi de dafin 3 buc, sare. Ceapa se curăţă şi se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile tăiate rondele, sare, piper, foi de dafin şi zeamă de lămâie şi se lasă să fiarbă împreună până ce sosul a scăzut. Din usturoi se prepară un mujdei, care se diluează cu oţet şi apă şi se toarnă peste ciuperci şi ceapa. La servit se adaugă măsline şi lămâie la fiecare porţi

 


                                  SALATĂ BĂNĂŢEANĂ DE CASTRAVEŢI VERZI
 

 Ingrediente: castraveţi verzi 1 kg, iaurt 350 ml, mărar 2 leg, oţet 20 ml, zahăr 20 g, piper 1/2 g, sare.Castraveţii verzi se taie felii foarte subţiri, cu coajă cu tot. Se adaugă sare, zahăr, oţet şi piper. Se lasă să stea o jumătate de oră, iar apoi se amestecă cu iaurtul şi mărarul.

 


SALATĂ DE CIUPERCI

 

 Ingrediente: ciuperci 1 kg, ulei 100 g,lămâie 100 g, usturoi verde 1 leg, pătrunjel verde 1 leg, sare.
Ciupercile se fierb în apă cu sare, se scurg bine şi se taie felii. Verdeaţa şi usturoiul verde se toacă mărunt. Se amestecă ciupercile cu verdeaţa, usturoiul, uleiul, zeama de lămâie şi sarea, se aşază salata pe un platou şi se decorează cu verdeaţă.

 

SALATA DE COD

 

 Ingrediente: cod 1,2 kg, ceapă 250 g, morcovi 100 g, ţelină 100 g, cartofi 1,2 kg, mazăre verde (conservă) 200 g, fasole verde (conservă) 200 g, gogoşari în oţet 200 g, castraveţi în oţet 200 g, maioneză dietetică 1 kg, sare.Morcovii, ţelina şi ceapa se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert 45 min se pune peştele, se fierbe circa 15 min, se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se dezosează şi se rupe în bucăţi mici. Cartofii se fierb în apă cu sare, se curăţă şi se taie cuburi, fasolea se taie în bucăţi de 2—3 cm, mazărea se scurge bine, iar gogoşarii şi castraveţii se taie cuburi. Se amestecă totul, împreună cu 2/3 din maioneza dietetică, se aranjează salata pe un platou şi se decorează cu restul de maioneză dietetică. Se poate pregăti cu orice fel de peste oceanic.

 

SALATĂ DE CONOPIDĂ

 
Ingrediente: conopidă 1 kg, maioneză dietetică 350 g, sare.Conopida se curăţă, se desfac bucheţelele, se spală în mai multe ape şi se pune la fiert în apă cu sare. După 15 min se scoate din apă, se scurge bine şi se aşează pe un platou cu bucheţelele în sus, se lasă să se răcească şi se toarnă deasupra maioneza dietetică.

 


SALATĂ DE CRAP CU MAIONEZA

 
 Ingrediente: crap 1 kg,ceapă 200 g, morcovi 300 g, pătrunjel 200 g, ţelină 150 g, mazăre verde (conservă) 300 g, fasole verde (conservă) 300 g, gogoşari în oţet 300 g, maioneză 800 g, piper 1 g, muştar20 g, sare. Peştele se pune la fiert în apă cu sare şi ceapă. După 10 min se scoate pe un platou şi se lasă să se răcească. Morcovii, pătrunjelul şi ţelina se fierb în apă cu sare şi se taie cubuleţe. Fasolea verde se taie în bucăţi de 3 cm. Mazărea se scurge de zeamă şi se trece printr-un jet de apa rece. Gogoşarii se taie cubuleţe. Se dezosează peştele şi se rupe în bucăţi mici. Se amestecă legumele cu peştele, maioneza, piperul şi muştarul şi se aşează salata pe un platou, dându-i-se formă de peşte, la care se aşează capul şi coada de peşte şi se decorează cu maioneza păstrată in acest scop.

 

SALATĂ DE CRUDITĂŢI

 

Ingrediente: roşii 800 g, castraveţi verzi 1 kg, ardei graşi 300 g, ceapă 300 g, ouă 5 buc, mărar 1 leg, oţet 9° 50 ml, ulei 150 g, sare.Castraveţii verzi se curăţă de coajă şi se taie în felii subţiri. Ardeii se despică în două, se curăţă de seminţe şi se taie tot în felii subţiri. Se adaugă ceapa tăiată peştişori, uleiul, oţetul şi sarea, se amestecă totul şi se aranjează pe un platou. Rosiile se taie felii şi se aşează peste celelalte legume. Ouăle se fierb, se curăţă, se taie felii ce se așează peste roşii şi se presară pe deasupra mărarul tocat.

 


SALATĂ DE MORCOVI CU MERE

 
 Ingrediente:: morcovi 500 g, mere 500 g, stafide 100 g, ulei 40 g, lămâie 60 g, zahăr 20 g, sare.
Morcovii şi merele se rad pe răzătoare. Stafidele se ţin cîteva ore în apă. Se amestecă morcovii, merele şi stafidele, se adaugă uleiul şi zeama de lămâie şi se potriveşte gustul-de sare.

 

SALATA DE DOVLECEI
 

 Ingrediente: 4 dovlecei, 4 ardei grasi, 2 rosii, 50ml ulei de masline, 4 linguri otet, 4-5 catei de usturoi,1 legatura marar, sare dupa gustSe coc ardeii graşi, se presara cu sare şi se lasa timp de 20 de minute, într-un vas acoperit cu capac, ca să se cureţemai uşor.Se curătă de coajă dovleceii şi se pun la fiert în apă cu sare, pentru câteva clocote. După ce s-au scurs, se taieîn rondele şi se amestecă uşor cu ardeii curăţaţi şi tăiaţi în fâşii, iar deasupra se toarnă un sos preparat din uleiul de măsline, oţetul diluat cu 50 ml apă, usturoiul pisat, mărarul tocat fin şi sare după gust. Se servește salata la masă împreună cu roşiile tăiate felii.

 

SALATA DE IARNA
 

 Ingrediente: 1/2 varza dulce, 6 rosii, 2 ardei grasi, 2 morcovi, 2 cepe, 2-3 catei de usturoi legatura de patrunjel,o legatura de marar, 2 mere, sare, ulei si otet.Cureti si speli varza si rosiile, ardeii, morcovii, ceapasi usturoiul marunt si ardeii inele, varza, rosiile felii.Se dau merele si morcovii pe razatoare, se amesteca cu legume deja taiate se pune si verdeata tocata si se adauga numai in momentul servirii sale, se adauga ulei si otet dupa gust.

 

SALATA DE SUNCA CU TELEMEA

 
 Ingrediente: sunca presata 100 gr, 200 gr castraveti, 400 grrosii, 4 oua, 200 gr telemea masiline dupa gust, o lamaie50 ml ulei de masline, o legatura de salata, o legatura patrunjel, sare.
Se fierb ouale tari, se curata si se taie in sferturi.Se taie telemeaua, patrunjelul marunt si salata fasii, castravetii rondele, rosiile felii, iar sunca se taie fasii. Se amestecalegumele cu branza, sunca si maslinele. Se face un sos din sucul de lamaie, ulei si sare, se toarna peste salata.Se orneaza cu sferturile de oua si se presara verdeata tocata.



Copyright © P.D.K 2011