PIURE DE SPANAC
 

 Ingrediente: spanac 1,5 kg, unt 100 g, făina 50 g, lapte 250 ml, sare.Se alege spanacul, se spală în mai multe ape, se fierbe în apă cu sare timp de 20 min, se scurge bine şi se trece prin maşina de tocat. Se topeşte untul, se încorporează făina, se stinge cu lapte, se adaugă spanacul şi se amesteca bine. Se subţiază cât este nevoie cu o parte din zeama în care a fiert spanacul. La sfârşit se adaugă sare. Piureul de spanac poate fi aromat cu nucşoară sau cu mujdei de usturoi.

 

PIURE DE URZICI
 

Ingrediente: urzici 1 kg, unt 100 g, făină 50 g, ceapă 100 g, usturoi 15 g, sare.Se aleg urzicile, se spală în mai multe ape, se fierb în apă cu sare timp de 20 min, se scurg bine şi se trec prin maşina de tocat. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în unt impreună cu făina, se adaugă urzicile şi se călesc în continuare, se sting cu zeama rămasă de la fiertul urzicilor şi se lasă să fiarbă 15 min. La sfârşit se adaugă puţin mujdei de usturoi şi se adaugă sare.

 

                                             MÂNCARE DE MAZĂRE
 

 Ingrediente: mazăre verde 1,5 kg, unt 100 g, roşii 500 g, mărar verde 1 leg, sare.Mazărea se fierbe în apă cu sare, se scurge, se adaugă untul şi se sotează. Roşiile se curăţă de coajă şi seminţe, se taie cubuleţe şi se adaugă la mazăre împreună cu mărarul tocat. Din cînd în cînd se mai adaugă cîte o lingură de zeamă, în care a fiert mazărea. La sfîrşit se mai potriveşte
0 dată gustul de sare. Se serveşte caldă.

 

                                            MÂNCARE DE MORCOVI
 

 Ingrediente: smântână 200 g, morcovi 1,5 kg, unt 150 g, făină 50 g, zahăr 20 g, verdeaţă 1leg, sare.
Morcovii se taie felii subţiri şi se fierb cu puţină apă, sare, 50 g unt şi zahăr. Se încălzeşte restul de unt, se adaugă făina, se căleşte, se stinge cu zeama în care au fiert morcovii şi se lasă să fiarbă 30 min. Se toarnă sosul peste morcovi, se adaugă smântână şi verdeaţa tocată şi se mai fierbe cîteva minute. La sfîrşit se mai potriveşte o dată gustul de sare.

 

                                        MÂNCARE DE PRAZ CU MĂSLINE
 

 Ingrediente: o ceapă 300 g, praz 1,5 kg, ulei 150 g, bulion de tomate 50 g, măsline 250 g, oţet 20 ml, piper 1 g, sare.Se curăţă prazul, se taie în bucăţi cu lungimea de 3—4 cm, se opăreşte în apă fierbinte, se lasă să se scurgă şi se căleşte în ulei. în restul de ulei se căleşte ceapa care a fost tocată mărunt şi se stinge cu bulion amestecat cu apă. Se adaugă prazul şi se lasă să fiarbă. Măslinele se fierb timp de o oră şi se adaugă la praz când acesta este aproape gata. Se potriveşte gustul cu sare, piper şi oţet şi se mai fierbe câteva minute la cuptor.

 

                                               MÂNCARE DE CIUPERCI   I
 

 Ingrediente: ciuperci 1 kg, ardei graşi 150 g, morcovi 200 g, roşii 500 g, ceapă 200 g, ulei 200 g, verdeaţă 1 leg, piper 1 g, sare.Ardeii se taie felii subtiri, morcovii se rad pe răzătoare şi se călesc împreună în ulei. După ce aceştia au început să se moaie se adaugă ciupercile care au fost tăiate în felii mari, opărite şi scurse bine. Ceapa se toacă mărunt, se căleşte în restul de ulei şi se Stinge cu roşiile curăţate de coajă şi seminţe. Se amestecă cele două compoziţii, se adaugă 200 ml apă şi se lasă să fiarbă circa 20 min la un foc potrivit. La sfârşit se potriveşte gustul cu sare şi piper şi se adaugă ceapa tocată.

 


MÂNCARE DE CIUPERCI II

 

 Ingrediente: ciuperci 1 kg, roşii 500 g, ceapă 200 g, verdeaţă 2 leg, usturoi verde 1 leg, ulei 200 g, sare.Ciupercile se fierb, se scurg şi se taie felii mari. Ceapa se toacă mărunt, se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile şi se mai călesc timp de 10 min. Se sting cu roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi, se pune puţină apă şi se lasă să fiarbă până ce sosul scade. Se potriveşte gustul de sare şi se adaugă verdeaţa şi usturoiul verde tocat mărunt. Se acoperă vasul şi se mai fierbe cîteva minute. Se mănâncă cu mămăligută fierbinte.

 


MÂNCARE DE DOVLECEI

 

 Ingrediente: dovlecei 1,5 kg, ceapă 120 g, ulei 100 g, făină 50 g, bulion de tomate 50 g, verdeaţă 1 leg, sare.Ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se căleşte în ulei împreună cu făina. Se stinge cu bulion amestecat cu apă şi se lasă să fiarbă 15 min. Dovleceii se curăţă, se taie cuburi, se scot seminţele numai în cazul în care dovleceii sunt bătrîni, se fierb timp de cîteva minute, se scurg şi se pun în sos. Se adaugă verdeaţa tocată şi se pune sare după gust. Se dă vasul la cuptor pentru 20 minute.

 

SARMALE CU SEMINŢE DE FLOAREA SOARELUI

 
Ingrediente: orez 250 g, miez de seminţe de floarea soarelui 150 g, varză murată 3 kg, ceapa 250 g, ulei 150 g, bulion de tomate 50 g, roşii 400 g, cimbru 1 fir, piperSe toacă ceapa şi se căleşte în ulei, se adaugă orezul, se amestecă în continuare, stingându-se cu 200 g roşii, curăţate de coajă, tăiate cubuleţe şi morcovii daţi pe răzătoare. Se adaugă miezurile de seminţe de floarea soarelui şi se lasă să fiarbă circa 15 min, amestecându-se tot timpul, se adaugă sare şi piper, se ia vasul de pe foc şi
se lasă să se răcească. Cu această compoziţie se umplu foile de varză şi se aşează sarmalele într-o cratiţă. Bulionul se diluează cu apă, se amestecă cu cimbrul şi se adaugă peste sarmalele. Deasupra se aşează restul de roşii tăiate în 4. Se fierb aproximativ 2 ore şi jumătate la cuptor.

 

PIURE DE CONOPIDĂ ŞI CARTOFI

 
 Ingrediente: conopidă 1 kg, cartofi 500 g, unt 100 g, lapte 200 ml, sare.
Conopida se desface în bucheţele, se curăţă de frunze, se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se trece printr-un pasoar. Cartofii se curăţă, se taie în patru, se fierb în apă cu sare, se scurg, se pasează şi se amestecă cu conopida, se adaugă laptele fierbinte, untul topit şi se bate cu telul sau cu mixerul pâna ce se obţine o pastă spumoasă. La sfîrşit se adaugă sare după gust.

 

PIURE DE MERE

 


Ingrediente: mere 1,5 kg, unt 75 g, vin 150 ml, zahăr 20 g, lămîie 100 g, sare.Se curăţă merele, se taie felii şi se înăbuşă în unt şi vin, se pasează şi se adaugă zeamă de lămîie, zahăr şi puţină sare şi se lasă să fiarbă pînă ce sosul scade. Se mănâncă cald la fripturi şi mai ales la cele din carne de vânat.

 


PIURE DE ŢELINĂ CU CARTOFI

 
 Ingrediente: telină 750 g, cartofi 750 g, lapte 350 ml, ouă 2 buc, unt 100 g, sare.
Ţelina se curăţă, se spală, se taie felii şi se fierbe în apă cu sare. Cartofii se curăţă, se spală, se taie cuburi şi se fierb separat în apă cu sare. Se scurg şi se trec împreună cu ţelina prin maşina de tocat. Se adaugă untul şi gălbenuşurile, se subţiază cu lapte şi se potriveşte gustul de sare.

 

ROŞII UMPLUTE CU CIUPERCI   I
 

 Ingrediente: ciuperci 600 g, roşii 1,5 kg, ceapă 100 g, ulei 150 g, bulion de tomate 50 g, pesmet 50 g, usturoi 10 g, zahăr 20 g, piper 1 g, sare.Se taie capacele roşiilor, se scobesc cu o linguriţă de scobit şi se aşează cu gura în jos ca să se scurgă. Ceapa se toacă mărunt, se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile, care au fost tocate mărunt, pesmet, sare şi piper şi se călesc împreună. Se sting cu puţin bulion amestecat cu mujdei de usturoi şi puţină apă şi se fierb la un foc incet pînă ce se îngroaşe. Se iau de pe foc, se temperează, se umplu roşiile şi se aşează într-un vas de cuptor. Din restul de ulei, restul de bulion, o lingură de zahăr şi sare se prepară un sos, ce se toarnă peste roşii şi se dă vasul la cuptor pentru gratinare.

 

ROŞII UMPLUTE CU CIUPERCI II
 

 Ingrediente: roşii 1,5 kg, ciuperci 600 g, unt 150 g, ceapă 150 g, morcovi 200 g, zahăr 20 g, pesmet 50 g, bulion de tomate 50 g, smântână 100 g, verdeaţă 1 leg, piper 1 g, sare.Se aleg roşii de aceeaşi mărime, se taie capacele, se scot seminţele şi se aşează cu gura în jos ca să se scurgă. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în unt, se adaugă morcovii raşi pe răzătoare şi ciupercile tăiate felii şi se călesc împreună. După circa 10 min se adaugă pesmetul, sare şi piper. După ce ciupercile s-au călit se sting cu o parte din bulion amestecat cu apă şi se lasă să fiarbă 20 min la un foc potrivit. Se ia vasul de pe foc, se adaugă verdeaţa tocată mărunt, se umplu roşiile cu această compoziţie, se aşează într-un vas de cuptor uns cu unt. Din restul de bulion, o lingură de zahăr şi restul de unt se face un sos care se toarnă peste roşii şi se dă vasul la cuptor pentru gratinare. Când roşiile sunt aproape gata, se adaugă smântână şi se mai lasă puţin la cuptor.

 

SARMALE CU NUCI ÎN CUIBURI

 
 Ingrediente: varză murată 1 kg, ceapă 300 g, ulei 150 g, orez 200 g, miez de nucă, 300 g, morcovi 100 g, suc de roşii 500 ml, vin 200 ml, piper 1 g, sare.Ceapa se toacă, se căleşte în ulei, se adaugă orezul şi se călesc împreună timp de circa 20 min, stingându-se din când in când cu suc de roşii amestecat cu apă. Se adaugă morcovii daţi pe răzătoare, nuca măcinată, sare şi piper şi se călesc toate împreună timp de câteva minute. Se stinge cu vin şi se ia de pe foc. Se desfac foile de varză, se lasă câteva ore în apă ca să se desăreze, se formează sărmăluţe mici, care se împachetează câte patru într-o foaie de varză mai mare. Se aşează sarmalele într-o oală, se toarnă pe deasupra restul de suc de roşii amestecat cu restul de vin şi apă, se fierb circa 30 min şi apoi se dă vasul la cuptor timp de 2 ore.