TON CU LEGUME LA CUPTOR
 

Ingrediente:

500g ton congelat, 3 cepe, 1 telina, 2 morcovi, 500 g rosii, 4 cartofi, 50 g capere, 1 lingura pasta de tomate, 700 ml ulei, sare si piper.Se curata ceapa, morcovii, cartofii, telina; se spala si se taie cubulete. Se calesc intr-o tigaie in ulei, la foc mic, timp de 10 min.Intr-o tigaie separat se caleste tonul congelat pana se rumeneste. Se adauga tonul in tigaia cu legume, se adauga pasta de tomate. Rosiile se pun in apa fierbinte, se decojesc si se taie cubulete. Se pun si acestea in tigaie. Se pun intr-un vas rezistent termic si se dau la cuptor timp de 20 min. Se adauga caperele si se mai lasa la foc mic 10 min.

 

ANGHEMAT DE PEŞTE
 

Ingrediente: peşte 1 kg, ulei 150 g, ceapă 100 g, făină 100 g, lămîie 100 g, piper 1 g, sare. Peştele se curăţă, se porţionează, se condimentează cu sare şi piper, se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei fierbinte. în uleiul rămas se căleşte ceapa tocată, se adaugă făina rămasă, se stinge cu apă fierbinte şi se fierbe circa 30 min. Se pasează sosul printr-o sită, se potriveşte gustul de, sare şise adaugă zeamă de lămâie. Se toarnă sosul peste bucăţelele de peşte şi se pune deasuprafiecărei bucăţi câte o felie de lămâie.

 

                          CHIFTELUŢE DE PEŞTE
 

 Ingrediente: peşte oceanic 1,5 kg, pâine 250 g, ouă 3 buc, verdeaţă 2 leg, ceapă 200 g, făină 100 g, ulei 100 g, piper 1 g, sare. Peştele se fierbe timp de 10 min în apă cu sare şi se dezosează. Ceapa se
căleşte în ulei, se amestecă cu peştele se trec împreună prin maşina de tocat, apoi se călesc împreună
într-o tigaie cu ulei. Pâinea se taie felii, se înmoaie în apă şi se stoarce bine. Verdeaţa se toacă mărunt. Se amestecă peştele cu franzela, verdeaţa, ouăle, piper şi sare. Se fac chifteluţe, care se trec prin făină şi se prăjesc in ulei.

 

                                             CHIFTELUŢE DE PEŞTE ŞI CIUPERCI
 

 Ingrediente: peşte proaspăt sau congelat 1,5 kg, ciuperci 800 g, ceapă 250 g, ouă 3 buc, verdeaţă 2 leg, pesmet alb 100 g, făină 100 g, ulei 100 g, piper 1 g, sare.Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei. Ciupercile se taie julien, se fierb în apă cu sare, se scurg bine, se adaugă la ceapă şi se călesc împreuna cîteva minute. Peştele se fierbe, se scot fileurile se amestecă cu ceapa şi ciupercile şi se trec printr-o maşină de tocat. Se adaugă piper măcinat, verdeaţă tocată, pesmetul şi ouăle şi se amestecă bine. Se formează chifteluţe între palme, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei.

 

                                             CHIFTELUŢE DE PEŞTE CU SLANINA AFUMATA
 

 Ingrediente: peşte oceanic 1,5 kg, slănină afumată 75 g, ceapă 200 g, ouă 3 buc, pâine 150 g, verdeaţă 2 leg, cimbru 1 fir, usturoi 20 g, făină 100 g, ulei 100 g, piper 1 g, sare. Se fierbe peştele, se scot fileurile şi se trec prin maşina de tocat împreună cu slănina. Pâinease înmoaie în apă şi se stoarce bine. Ceapa se toacă măruntşi se căleşte în ulei. Verdeaţa se toacă mărunt. Se amestecă totul bine, se adaugă ouăle bătute, sare, cimbru, piper măcinat şi mujdeiul de usturoi. Se fac chifteluţe, se dau prin făină şi apoi se prăjesc în ulei.

 

                                        CHIFTELUŢE DE PEŞTE CU SOS DE CIUPERCI
 

peşte oceanic 1,5 kg, pâine 200 g, ceapă 200 g,ulei 100 g, ouă 3 buc, verdeaţă 2 leg, ciuperci 600 g, morcovi 100 g, ţelină 100 g, făină 100 g, unt 50 g, vin 100 mil, bulion de tomate 30 g, piper 1 g, sare.Se scot fileurile de peşte şi se dau de două ori prin maşina de tocat împreună cu pâinea care a fost înmuiată în lapte. Se adaugă jumătate din cantitatea de ceapă care a fost tocată
mărunt şi călită în ulei, o legătură de verdeață tocată, ouăle, piper şi sare şi se amestecă bine. Se formează chifteluţe, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei. în uleiul rămas se căleşte zarzavatul de supă dat pe răzătoare şi restul de 100 g ceapă. Se adaugă făina rămasă, se stinge cu bulion amestecat cu apă fierbinte şi se lasă să fiarbă circa 30 min apoi se trece printr-o sită. Ciupercile se taie julien, se călesc în unt, se sting cu un polonic de sos şi se pun în restul de sos. Se pun chifteluţele în sos, se adaugă vinul şi se fierb împreună circa 15 min. La sfîrşit se potriveşte gustul de sare şi se adaugă restul de verdeaţă.

 

       CRAP LA TIGAIE
 

 Ingrediente: crap 1 kg, ceapă 500 g, ulei 100 g, roşii 1 kg, verdeaţă 1 leg, cimbru 1 fir, piper 1 g, sare.Crapul se curăţă, se porţionează, se sărează, se prăjeşts pe jumătate în ulei şi se scoate pe un platou. în uleiul rămas se căleşte ceapa tocată, se stinge cu roşiile ce au fosf curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi. Se adaugă sare, piper şi cimbru şi se fierbe circa 15 min. Se aşează bucăţile de peşte în sos şi se dă vasul la cuptorpentru 20 min. La servit se presară cu verdeaţă.

 

CRAP LA CUPTOR

 

 Ingrediente: crap 1,3—1,5 kg, ulei 25 g, bulion de tomate100 g, usturoi 25 g, roşii 1 kg,lămîie 100 g, vin alb 200 mil,piper, 1 g, sare.Crapul se curăţă, se spală, se pune sare şi piper şi se freacă cu usturoi. Se aşează într-o tavă cu ulei, se toarnă pe deasupra bulionul diluat cu apă şi amestecat cu mujdei de usturoi şi se dă la cuptor, stropindu-se din cînd în cînd cu sosul format. Când este aproape gata se aşază peste peşte felii de lămîie, iar de jur împrejur se aşează roşiile, se toarnă vinul şi se dă vasul din nou la Cuptor pentru încă 15 minute.

 

CRAP A LA GREC

 

 Ingrediente: crap 1 kg, unt 100 g, ulei 50 ml, pesmet 25 g, lămîie 150 g, vin 150 ml, verdeaţă 1 leg, sare.Crapul se curăţă, se spală bine apoi se şterge cu un prosop de in şi se sărează. Se unge o tavă cu ulei şi unt, se aşează în ea cîteva beţişoare pe care va sta peştele (sau o bucată de pergament de mărime potrivită). Se unge peştele cu unt, se aşează în tavă, se presară cu pesmet, se dă tava la cuptorşi se stropeşte din când în când cu sosul format. Când este aproape gata se adaugă vinul amestecat cu puţină apă şi se dă din nou la cuptor. Din restul de ulei, zeamă de lămîie, sare şi verdeaţă tocată se prepară un sos care se toarnă peste peşte. Se mănâncă rece sau cald. La servit se adaugă câte o feliuţă de lămâie decojită la fiecare porţie.

 

CRAP ORIENTAL

 
 Ingrediente: crap 1 kg, ceapă 300 g, morcovi 100 g, ţelină 100 g, ardei graşi 200 g, roşii 1 kg, ciuperci 300 g, făină 75 g, ulei 200 g, usturoi 15 g, vin alb 100 ml, verdeaţă 1 leg, sare.Se curăţă peştele, se porţionează, se sărează, se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei fără a se rumeni. Ceapa se toacă mărunt, morcovii şi ţelina se taie cubuleţe şi se călesc împreună în ulei. Se adaugă ardeii graşi tăiaţi cubuleţe, usturoiul tăiat feliuţe şi făina rămasă şi se călesc în continuare. Ciupercile se taie rondele mari şi se fierb circa 20 min, apoi se adaugă la legume. Se stinge cu zeama în care au fiert ciupercile, se potriveşte gustul de sare şi se mai fierbe circa 15 min. Se aşează bucăţile de peşte peste legume, se toarnă vinul şi se acoperă totul cu felii groase de roşii. Se dă vasul la cuptor pentru circa15 min iar la servit se presară cu verdeaţă tocată.

 

CRAP PANE

 
 Ingrediente: crap 1 kg, ouă 2 buc, făină 75 g, pesmet 75 g, ulei 120 g, lămâie 100 g, piper 1 g, sare.
Crapul se curăţă, se spală în cîteva ape, se porţionează, se trece prin zeamă de lămâie, se condimentează cu sare şi piper şi apoi se dă prin făină, ou şi pesmet. Se prăjeşte în ulei încins.

 

CRAP PESCĂRESC

 


Ingrediente: crap 1 kg, ulei 150 g, usturoi 20 g, piper 1 g, roşii mici 750 g, cimbru 1 fir, ardei graşi 200 g, bulion detomate 30 g, vin 150 ml, sare.Crapul se curăţă, se porţionează şi se aşază bucăţile
într-o tavă unsă cu ulei. Se toarnă pe deasupra mujdeiul deusturoi şi uleiul. Se adaugă ardeii graşi tăiaţi cubuleţe şi se condimentează cu sare, piper şi cimbru. Se dă tava la cuptor pe timp de 20 min, se adaugă bulionul amestecat cu vinul şi se aşează câte o roşie mică pe fiecare bucata de peşte şi se dă tava la cuptor pentru încă 15 minute.

 

CRAP PORTUGAL

 
 Ingrediente: crap 1,5 kg, ceapă 300 g, ulei 225 g, făină 60 g,bulion de tomate 100 g, roşii 1 kg, vin alb 150 ml, verdeaţă1 leg, piper 1 g, sare.Crapul se curăţă, se spală şi se taie în porţii, se condimentează, cu sare şi piper, se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei. în uleiul rămas se căleşte ceapa, care a fost tocată mărunt, se adaugă făina rămasă amestecându-se bine. Se stinge cu bulionul amestecat cu vin. Se aşează peştele în sos, iar peste peşte se aşează roşiile tăiate felii, se dă tava din nou la cuptor pentru circa 15 min.

 

CRAP PROVENSAL
 

 Ingrediente: crap 1,5 kg, ceapă 100 g, ulei 150 g, bulion de tomate 100 g, usturoi 25 g, făină 60 g, vin alb 150 ml, roşii (mici) 1 kg, verdeaţă 1 leg, piper 1 g, sare.Peştele se curăţă, se spală, se taie în bucăţi, se condimentează cu sare şi piper, se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei. în uleiul rămas se căleşte ceapa tocată mărunt, se presară făina rămasă, amestecându-se bine, se stinge cu bulionul dizolvat în apă şi se adaugă usturoiul tăiat mărunt, sare și piper. în acest sos se pun bucăţile de peşte prăjit şi jumătate din cantitatea de roşii, care au fost curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate în cuburi, iar apoi se dă vasul la cuptor. După ce sosul a scăzut se adaugă vinul şi restul de roşii tăiate în două şi se lasă în continuare la cuptor timp de 10— 15 min. La servit se adaugă verdeaţă tocată la fiecare porţie.

 

CRAP RASOL
 

 Ingrediente: crap 1 kg, ceapă 150 g, morcovi 100 g, cartofi 2 kg, piper 1 g, sos meuniere 300 g, sare.Ceapa şi morcovii se pun la fiert în apă cu sare. După circa 30 min se adaugă peştele tăiat în bucăţi şi se fierbe 10 min. Cartofii se curăţă, se taie cuburi şi se fierb separat în apă cu sare. Se aranjează pe un platou bucăţile de peşte şi cartofii natur. Se serveşte cu sos meuniere.

 

CRAP RASOL CU LEGUME

 
 Ingrediente: Crap 1,2 kg, cartofi 500 g, fasole verde (conservă) 350 g, pesmet alb 50 g, morcovi 550 g, pătrunjel 100 g, ceapă 150 g, unt 100 g, dafin 1 foaie, piper 1/2 g, oţet 9° 50 ml, sare. Peştele se curăţă, se spală în mai multe ape şi se opăreşte cu oţet diluat în apă. într-un vas pentru fiert peştele se pune 150 g morcovi, pătrunjelul, ceapa, frunza de dafin, piper şi sare şi se fierb circa o oră. După ce zarzavatul este fiert se aşează peştele pe grătarul vasului şi se coboară peştele în vas şi se lasă să fiarbă 10 min. Se scoate grătarul cu peştele din apă şi se aşează cu grijă pe un platou. Cartofii se curăţă de coajă, se taie cuburi şi se fierb în apă cu sare.Morcovii ramaşi se rad pe răzătoare şi se fierb separat cu puţină apă, sare şi 50 g unt. Fasolea se înăbuşe cu 50 g unt şi 2 linguri de pesmet. Se aşează peştele pe un platou, iar alături se aranjează cele trei garnituri (cartofii, fasolea şi morcovii) şi se presară cu verdeaţă.

 

CRAP CU SMÂNTÂNĂ
 

 Ingrediente: Crap 1 kg, ulei 150 g, smântână 500 g, bulion de tomate 100 g, făină 50 g, cimbru 1 fir, piper 1 g, roşii 500 g, usturoi 15 g, verdeaţă 1 leg, sare.Crapul se curăţă, se condimentează cu sare, piper, cimbru şi mujdei de usturoi atât în interior cât şi pe deasupra, se aşează într-o tavă de cuptor, în care s-a pus uleiul şi apă. Se dă tava la cuptor stropindu-se peştele din când în când cu sosul format. Când este aproape gata se aşează peste peşte roşiile tăiate în două. Din făină, bulion, smântână, verdeaţă si puţină apă se prepară un sos ce se toarnă peste peşte şi se lasă la cuptor încă 15 minute.

 

CRAP SPANIOL
 

 Ingrediente: Crap 1 kg, ulei 100 g, usturoi 15 g, oţet 40 ml, piper 1 g, sare.Peştele se curăţă, şe taie în bucăţi de mărime potrivită, se condimentează cu piper măcinat şi sare, se unge cu ulei fiecare bucată, se aşază într-o tavă şi se frige la cuptor. Din mujdeiul de usturoi, oţet, ulei şi puţină apă se prepară un sos care se toarnă peste bucăţile de peşte şi se mai lasă vasul la cuptor 10 minute.

 

CRAP CU TÂIŢEI LA CUPTOR
 

 Ingrediente: Crap 1 kg, tăiţei 700 g, unt 100 g, smântână 250 g, ouă 3 buc, făină 50 g, 1 lapte 300 ml, cimbru 1 fir, caşcaval 150 g, roşii 400 g, ustu¬roi 30 g, sare.Crapul se înveleşte într-un tifon şi se fierbe circa 10 min în apă cu sare. Se Scoate din apă şi se lasă să se răcească, tăiţeii se fierb în apă cu sare, se scurg şi se trec printr-un jet de apă rece. Din lapte, smântână, ouă, unt, caşcaval, sare, usturoi şi cimbru se prepară un sos. Roşiile se curăţă de coajă şi seminţe şi se taie cuburi. Se unge un vas de cuptor cu unt, se aşează pe fundul vasului jumătate din cantitatea de tăiţei şi jumătate din cantitatea de roşii.Se aşează deasupra peştele şi se acoperă cu restui de tăiţei şi de roşii. Se toarnă sosul pe deasupra şi se dă vasul la cuptor pentru gratinare.

 

CRAP UMPLUT CU CIUPERCI
 

 Ingrediente: Un crap mare de 2 kg, ciuperci 800 g, ceapă 300 g, usturoi 30 g, făină 50 g, unt 200 g, verdeaţă 3 leg, ouă 2 buc, bulion de tomate 75 g, piper 1 g, sare.Peştele se curăţă, se spală apoi se spintecă de-a lungul spinării şi se scot intestinele. Ceapa se dă prin maşina de tocat, iar apoi se căleşte în unt, se adaugă ciupercile tăiate julien şi se călesc împreună circa 15 min, se adaugă făina, se stinge cu bulion, mujdei de usturoi, sare şi piper, se fierbe câteva minute, apoi se ia de pe foc. După ce s-au răcit se adaugă ouăle şi verdeaţa tocată. Cu această compoziţie se umple peştele, se coase, se aşează într-o tavă pe o bucată de hârtie, se pune restul de unt şi puţină apă. Se dă peştele la cuptor, la un foc potrivit, timp de 50—60 min, stropindu-se din când în când cu sosul format.

 

CRAP UMPLUT CU CIUPERCI ŞI OREZ
 

 Ingrediente: Crap 2 kg, ciuperci 700 g, stafide 100 g, roşii 1 kg, orez 75 g, ulei 200 g, ceapă 200 g, ouă 2 buc, mărar 2 leg, sare. Peştele se curăţă, se spală, se spintecă de-a lungul spinării, se scoate şira spinării şi intestinele şi se spală bine. Se toacă mărunt 500 g ciuperci şi se sotează, orezul se fierbe separat, ceapa se toacă şi se căleşte în ulei, stafidele se opăresc, iar mărarul se toacă mărunt. Se amestecă ciupercile, orezul, ceapa, stafidele, mărarul şi ouăle şi se potriveşte gustul de sare. Se umple peştele şi apoi se coase. Se toarnă într-o tavă restul de ulei, se pune restul de ciuperci şi roşiile tăiate felii, se aşează peştele pe câteva beţişoare de lemn. Se dă tava la cuptor la un foc potrivit şi se stropeşte din când în când cu sosul format în tavă.

 

CRAP UMPLUT CU NUCI
 

 Ingrediente: Crap 1 kg, ceapă 200 g, nuci curăţate 100 g, pesmet 50 g, stafide 50 g, ulei 180 g, ouă 2 buc, vin 100 ml, piper 1 g, sare. Crapul se curăţă de solzi şi se scot bronchiile şi osul amar. Se despică peştele în lungul spinării şi se scoate şira spinării şi intestinele. Ceapa se toacă mărunt şi se
căleşte în ulei. Se adaugă nucile măcinate şi pesmetul şi se călesc împreună cîteva minute. Se ia vasul de pe foc, se temperează, se adaugă stafidele, sarea, piperul şi ouăle şi se amestecă bine. Se umple peştele cu această compoziţie, se coase şi apoi se leagă peştele cu o sfoară, care trebuie să înfăşoare de 6—7 ori. Se aşează peştele într-o tavă pe o bucată de hârtie de copt (ca să nu se prindă de tavă), se toarnă deasupra restul de ulei şi se dă tava la cuptor.In, timpul frigerii se stropeşte peştele, cu sosul format. Cînd este aproape gata se adaugă vinul şi se mai frige încă circa 10 minute.