CRENVURSTI ȘI OUA

Ingrediente: 3 ouă, 2 crenvurști 50 gr casacaval 1/2 castravete. Se fierb ouale se prajesc crenvurști, cascavalul se da pe răzatoare, castravetele se taie felii, se orneaza cu verdeata.(1 portie)

 

OCHIURI PE DIVAN
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, paine 120 g, unt 60 g, sos de roşii 160 g, caşcaval 40 g, sare.Se sparg ouăle, se fierb în apă cu sare ca la ochiuri româneşti şi se scot pe un platou. Painea se taie feli care se prăjesc în unt. Se pune pe fiecare felie un ochi fiert în apă, se pun pe deasupra cîte 2 linguri de sos de roşii şi se presară cu caşcaval. Se dă platoul la cuptor timp de 10 min pentru gratinare.

 

                        OCHIURI CU CAŞCAVAL
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, cascaval 80 g, unt 30 g, sare.Se încălzeşte untul, se taie caşcavalul şi se pune Ia topit în unt. îndată ce caşcavalul a început să se topeasca se pun ouăle şi se lasă la foc pînă ce albuşul este legat.

 

                                             OCHIURI CU CARNAŢI
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, cîrnaţi afumaţi 60 g, unt 20 g, sare. Cîrnaţii se taie feliuţe, se prăjesc în unt pe ambele părti, se adaugă ouăle şi se lasă pe foc pînă ce albuşurile sunt legate. La servit se presară sare.

 

                                             OCHIURI CU CIUPERCI
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, ciuperci 100 g, unt 40 g, piper 1/4 g (4 boabe), sare.Ciupercile se taie julien, se fierb în apă cu sare, se scurg bine, se trag în unt, adăugîndu-se sare şi piper măcinat. Ouăle se prăjesc în unt şi cînd albuşurile s-au legat se pun deasupra ciupercile.

 

                                        OCHIURI CU COSTIŢA AFUMATĂ
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, costiţă afumată 70 g, piper 1/4 g, sare. Costiţa se taie felii şi se prăjeşte pe ambele părţi. Se adaugă ouăle şi se lasă pe foc pînă ce albuşurile sunt legate. La servit se adaugă sare şi piper pe fiecare ochi.

 

OCHIURI ÎN CUIB DE PARIZER
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, parizer 100 g, ulei 40 g, caşcaval 20 g, sare. Se încălzeşte uleiul şi se pun la prăjit 4 felii de parizer fără a se îndepărta pieliţa. în timpul prăjitului feliile deparizer iau forma de cuib, în care se pun ouăle. Pe fiecare ou se presară puţin caşcaval şi sare şi se lasă pe foc pînă ce albuşul este legat.

 


OCHIURI ÎN CUIB DE ROŞII

 

 Ingrediente: ouă 4 buc, roșii 400 g, unt 40 g, şuncă presată 60 g, sare. Ouăle se sparg şi se fierb în apă cu sare la fel ca ochiurile româneşti. Se aleg roşii mari în care pot sa incapă ochiurile, se taie capace mari, se scobesc cu o linguriţă de scobit, se lasă să stea cu gura în jos ca să se scurgă, se pun în fiecare roşie cîte o bucăţică de unt şi cîte puţină sare şi se dă tava la cuptor pentru 5 min. Şunca se rumenește în unt, se taie julienşi se împarte în mod egal în toate roşiile. Peste şuncă se punecîte un ochi. Se dă tava din nou la cuptor pentru 5 minute.

 

OCHIURI CU FICAŢEI DE PASĂRE

 

 Ingrediente: ouă 4 buc, unt 40 g, ficăţei de pasăre 80 g, sare.Ficăţeii de pasăre se prăjesc în unt şi după ce sunt gata se sărează. Ouăle se prăjesc în unt şi după ce albuşurile s-au legat se toarnă ficăţeii peste ouă.

 

OCHIURI CU CAŞCAVAL

 
Ingrediente: ouă 4 buc, unt 40 g, făină 20 g, lapte 200 ml, caşcaval 80 g, oţet 9° 10 ml, sare.într-o cratiţă cu diametru mare se fierbe apă cu sare şi oţet.Ouăle se sparg pe rînd într-o farfurioară şi li se dă drumul în apă, avînd grijă să nu cadă un ou peste altul. Se fierb 3 min şi apoi se scot într-un vas de cuptor. Din unt, făină şi lapte se prepară un sos alb, care se amestecă cu jumătate
din cantitatea de caşcaval şi se toarnă peste ochiuri. Se presară deasupra cu restul de caşcaval şi se dă vasul la cuptor pentru cîteva minute.

 

OCHIURI CU ROŞII

 
 Ingrediente: ouă 4 buc, roşii 200 g, usturoi 6 g, unt 50 g, verdeaţă 1/2 leg, piper 1/4 g, sare.Roşiile se curăţă de pieliţe şi de seminţe şi se taie cuburi. Se încălzeşte jumătate din cantitatea de unt, se pun roşiile, verdeaţa tocată, piper, sare şi usturoi tăiat feliuţe şi se înăbuşe împreună circa 2—3 min. în restul de unt se prăjesc ouăle pînă ce albuşurile s-au legat, apoi se toarnă deasupra roşiile.

 

OCHIURI CU ŞUNCA

 


Ingrediente: ouă 4 buc, şuncă presată,50 g, unt 20 g, sare.Se încălzeşte untul, se pun feliile de şuncă şi se prăjesc pe ambele părţi. Se adaugă ouăle şi se lasă pe foc pînă ce albuşurile sînt legate. La servit se presară sare.

 

OMLETĂ CU CARTOFI PRÂJIŢI

 
 Ingrediente: ouă 4 buc, cartofi 400 g, ulei 80 g, sare.Cartofii se curăţă, se taie cuburi, se sărează şi se prăjeste, în ulei. Ouăle se sparg într-un bol, se bat bine,se adaugi puţină sare şi se prăjesc în restul de ulei, rumenindu-se pe ambele părţi. Se aşază cartofii pe omletă, se rulează omleta şi se serveşte. Fiecare porţie de omletă se prepară separat (cîte 2 ouă la o porţie).

 

OMLETĂ CU CIUPERCI
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, ciuperci proaspete 120 g, unt 40 g, piper 1/2 g, sare.Ciupercile se taie julien, se fierb în apă,se scurg bine şi apoi se călesc în unt. Ouăle se sparg într-un bol, se bat bine şi se toarnă peste ciuperci. După ce omleta s-a rumenit pe ambele părţi se rulează în formă de clătită. Fiecare porţie de omletă se prepară separat (cîte 2 ouă la oporţie).

 

OMLETĂ CU COSTIŢĂ AFUMATĂ
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, costiţă afumată 60 g, sare.Costiţa afumată se taie în cuburi mici şi se prăjeşte. Ouăle se sparg într-un bol, se bat bine, se adaugă sare, se toarnâ peste costiţă şi se rumenesc pe ambele părţi. Se rulează ca o clătită şi se serveşte. Fiecare porţie de omletă se .prepară separat din cîte 2 ouă.

 

OMLETĂ CU FICĂŢEI DE PASĂRE

 
 Ingrediente: oua 4 buc, ficăţei de pasăre 80 g, unt 40 g,
piper 1/4 g( 4 boabe), sare. Ficăţeii se toacă mărunt şi se prăjesc în unt, apoi se presară cu sare şi piper. Ouăle se sparg într-un bol, se bat bine, se adaugă sare şi se prăjeşte omleta pe ambele părţi în untul rămas. Se toarnă ficăţeii peste omletă, se împătureşte în trei şi se serveşte. Fiecare porţie de omletă se prepară separat din cîte 2 ouă.

 

OMLETĂ CU MAZĂRE
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, unt 40 g, mazăre fină (conservă) 80 g, sare.Ouăle se sparg într-un bol, se bat bine şi se adaugă sare. Mazărea se scurge de zeamă şi se amestecă cu ouăle. Untul se înfierbîntă, se toarnă compoziţia de omletă şi se prăjeşte pe ambele părţi, apoi se rulează şi se serveşte. Fiecare porţie de omletă se prepară separat din cîte 2 ouă.

 

OUĂ CU SOS DE USTUROI
 

 Ingrediente: ouă 4 buc, usturoi 12 g, ulei 40 g, bulion de tomate 20 g, pătrunjel verde 1 leg, piper 1/2 g, sare.Usturoiul se taie feliuţe subţiri, şi se căleşte uşor în ulei, se stinge cu bulion diluat cu apă şi se fierbe circa 10 min. Se adaugă verdeaţa tocată, sare şi piper, se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească. Ouăle se fierb, se curăţă, se taie in două, se aşează pe un platou, se toarnă sosul peste ele. Se servesc ca gustare.

 

OCHIURI PE MĂMĂLIGUŢĂ
 

 Ingrediente: mălai 400 g, telemea 250 g, unt 150 g, ouă 10 buc, ulei 50 g, sare.Din mălai, apă şi sare se prepară o mămăliguţă moale. Se toarnă într-o tavă de cuptor unsă cu ulei o jumătate din
cantitatea de mămăliguţă. Se presară peste mămăliguţă 150 g telemea rasă şi se pune 50 g unt tăiat în bucăţele mici. Se așează deasupra al doilea strat de mămăliguţă, apoi cu un polonic se face în mămăliguţă 10 locaşuri, se sparge şi se pune în fiecare locaş cîte un ou crud, se pune peste fiecare ou câte o bucăţică de unt şi se presară cu puţină telemea. Se dă tava la cuptor pentru gratinare. Se consumă cald, de regulă câte două ouă de porţie.

 

OCHIURI PE MĂMĂLIGUŢĂ
 

 Ingrediente: mălai 400 g, lapte 1,6 1, smântînă 300 g, telemea 200 g, ouă 10 buc, unt 150 g, sare.
Se fierbe laptele cu sare, se adaugă mălaiul şi se face o mămăligă consistentă. După ce mămăliga este gata se toarnă într-o tavă unsă cu unt. Cu un polonic se fac în mămăligă 10 locaşuri. Se sparge în fiecare locaş cîte un ou, se presară peste ouă telemea rasă, iar deasupra se pune câte o bucăţică fie unt şi se dă tava la cuptor pentru gratinare. Când este gata se porţionează, adăugînd la
fiecare porţie cîte 2 linguri de smântână.Copyright © P.D.K 2011