BROCOLI GRATINAT
 

 Ingrediente:2 pachete de bucheţelele broccoli proaspăt, o ceasca si jumatate de maioneza cu conţinut redus de grăsime, 1 ceasca de branza Cheddar conţinut redus de grăsime, 1 pachet parmezan (100g), 4 fire ceapa verde, 2 linguri de mustar, un sfert de lingurita de piper, 3 linguri de pesmet.Broccoli se fierbe timp de 6-8 minute, apoi se scurge bine. Se pune broccoli intr-un vas de copt. Se amesteca impreuna cu maioneza, branza, parmezan, ceapa, mustar si piper si se adauga peste buchetelele de brocoli. Se presara cu pesmet. Se da la cuptor pentru 20-25 minute pana devine auriu.Se serveste simplu sau ca garnitura

 

CONOPIDÃ PANE
 

Ingrediente: conopidã 1 kg, fãinã 150 gr, ouã 3 buc, pesmet 100 g, ulei 100 g, unt 50 g, lãmîie 100 gr, verdeațã 1/2 leg, piper 1 g, sare.
Conopida se desface în buchețele, se curãțã de frunze, se fierbe în apã cu sare, se scurge și se lasã sã se rãceascã. Se adaugã la conopidã 75 g fãinã, un ou, piper și sare, se amestecã și se formeazã chiftele, care se trec prin fãinã, ou si pesmet se prãjesc în ulei pe ambele pãrți. Din unt, suc de lãmâie, sare, piper și verdeațã se preparã un sos care se servește cu conopida pane.

 

BROCOLI IN SOS DE STRIDII
 

 Ingrediente:2 legaturi de broccoli, 2 linguri de sos de stridii, 2 linguri de sos de soia, 2 linguri de supa de pui, 1 lingurita de amidon de porumb, 1 lingurita de ulei de susan, jumatate de lingurita de zahar, jumatate lingurita de usturoi proaspat, tocat, jumatate lingurita de ghimbir proaspat, tocat, un sfert lingurita de piper alb.Se taie broccoli in buchetele si se pune apa la fiert intr-o oala. Broccoli se pune deasupra apei la aburi astfel incat sa nu atinga apa. Se pune si un capac astfel incat broccoli sa fie patruns de aburi. Se tine la abur timp de 3 minute. Se scoate broccoli de la abur si se scufunda in apa cu gheata timp de cateva secunde.Din celelalte ingrediente se face un sos care se incalzeste la tigaie. Sosul astfel format se toarna peste broccoli.

 

CREMA DE SPANAC
 

 Ingrediente: 500 g spanac proaspat, 5 linguri unt, 3 linguri faina, 1 ceasca lapte fierbinte, 2 linguri sare, 2 linguri piper.Spanacul se spala si i se arunca tulpinile, se taie doar frunzele. Se topesc 2 linguri de unt intr-o tigaie, se adauga spanacul. Tigaie se acopera astfel incat spanacul devine moale.Intr-o alta tigaie se topesc 3 linguri de unt si se amesteca cu faina. Se adauga 1 ceasca lapte fierbinte. Se condimenteaza cu sare si piper si se fierbe pana se intareste.Se toarna sosul peste spanac, se amesteca si se fierb impreuna timp de 3 minute.

 

                        QUISCHE DE SPANAC
 

 Ingrediente: foi de placinta, 1 pachet de spanac congelat, tocat, 2 oua medii, jumatate pachet de unt, 1 ceasca de lapte, 1 cană de brânză elveţiană, rasă, jumatate de ceapa, tocata, jumatate de telina, tocata,jumatate ceasca de branza de vaci, 1 lingurita de sare, jumatate lingurita de piper, un sfert lingurita de nucsoara.Spanacul se fierbe in apa sarata si apoi se scurge bine. Se pune untul intr-o tigaie si apoi se adauga ceapa si telina si se incalzeste pana ceapa devine moale. In tava de copt se pun foile, apoi se pune un strat de branza de vaci,apoi mixul de spanac cu ceapa si telina si se adauga branza de vaci. Se adauga branza elvetiana. Se amesteca ouale cu lapte, sare, piper, nucsoara si se toarna deasupra.Se da la cuptor timp de 45 minute.

 

                        CONOPIDÃ GRATINATÃ
 

 Ingrediente: conopidã 1,2 kg, griș 80 g, lapte 250 ml, cașcaval 150 g, unt 100 g, ouã 3 buc, smîntînã 250 g, pesmet 25 g, sare.Conopida se curãțã, se desface în bucheþele mici, se spalã, se fierbe 15 min în apã cu sare, apoi se lasã sã se scurgã bine. Grisul se fierbe în lapte se lasã sã se rãceascã. Se adaugã ouãle, 75 g unt, 100 g cașcaval ras, smîntînã și sare și se omogenizeazã bine compoziția. Se încorporeazã conopidl, amestecînd ușor, apoi se toarnã totul într-un vas de copt. uns cu unt si presãrat cu pesmet. Pe deasupra se așeazã buccatele mici de unt și se presarã restul de cașcaval ras. Se dã vasul, la cuptor, la un foc potrivit, timp de 25—30 min.

 

                                            CONOPIDÃ LA CUPTOR
 

 Ingrediente: conopidã 1 kg, unt 100 g, fãinã 50 g, ouã 3 buc, smîntînã 200 g, cașcaval 100 g, piper 1 g, sare.Conopida se desface în buchețele, se îndepãrteazã frunzele, se fierbe în apã cu sare și se scurge. Smîntînã se amestecã cu ouãle bãtute bine, fãina, sare și piper. Se unge cu unt un vas de cuptor, se așeazã buchețele de conopidã, se toarnã pe deasupra sosul preparat din smîntînã, fãinã și ouã. Sc presarã pe deasupra cașcavalul, se adauga bucãți de unt și se dã vasul la cuptor pentru gratinare.

 

                                            CROCHETE DE CARTOFI CU VERDEAȚA
 

 Ingrediente: cartofi 1 kg, fãinã 100 g, ulei 125 g, ouã 5 buc, verdeațã 1 leg, pesmet 25 g, sare.
Cartofii se curãțã, se fierb, se dau prin mașina de tocat, împreunã cu douã ouã fierte. Se adaugã douã ouã crude, sare, fãinã și verdeața tocatã. Se amestecã bine, se formeazã crochetele, se dau prin fãinã, ou și pesmet și se prãjesc în ulei.

 

                                      CROCHETE DE CIUPERCI
 

 Ingrediente: ciuperci proaspete 1 kg, unt 100 g, fãinã 100 g, ouã 5 buc, cașcaval 100 g, ulei 150 g, pesmet 75 g, piper 1 g, sare.
Ciupercile se taie julien și se cãlesc în jumãtate din cantitatea de unt. Se înfierbîntã restul de unt, se cãlește fãina fãrã a se rumeni, se stinge cu puținã apã, se tempereazã și se adaugã 4 ouã bãtute, cașcavalul ras, sare și piper. Se amestecã aceastã compoziție cu ciupercile și se lasã 20 min la frigider. Se formeazã crochete, se trec prin fãinã, ou și pesmet, se prãjesc în ulei. Se servesc cu sos picant.

 

                CROCHETE DE GRIȘ
 

 Ingrediente: griș 200 g, lapte 600 g, ouã 3 buc, cașcaval 100 g, ulei 125 g, fãinã 125 g, pesmet 75 g, sare.
Laptele se pune la fiert cu sare. îndatã ce a dat în fiert se încorporeazã grisul amesteeîndu-se continuu pînã se îngroașe. Se adaugã 2 linguri de fãinã și se amestecã bine. Se ia vasul de pe foc, se tempereazã, se adaugã 2 ouã bãtute și cașcavalul ras. Dupã ce s-a rãcit complet se formeazã crochete cu grosimea de 2 cm, se trec prin fãinã, ou și pesmet și se rumenesc în ulei. Se servesc cu legume sotate.

 


DOVLECEI GRATINAȚI

 

 Ingrediente: dovlecei 1,5 kg, unt 1S0 g, fãinã 100 g, lapte 400 g, mãrar verde 1 leg, cașcaval 150 g, ouã 3 buc, smîntînã 150 g, piper 1 g, sare.
Se rade coaja dovleceilor, se taie în cuburi mari și se curata de semințe, se fierb în apã cu sare, se scurg și se lassã se rãceascã. Se incinge 100 g unt, se adaugã fãina, se cãlește, se stinge cu lapte și se fierbe pînã ce se îngroașã.
Se ia vasul de pe foc, se tempereazã, se adaugã ouãle bãtute, smîntînã, 100 g cașcaval, mãrarul verde, sare și piper, ui la sfîrșit se pun dovleceii. Se toarnã compoziția într-un vas de cuptor uns cu unt, se presarã restul de cașcaval, se pun pe deasupra bucãți de unt și se dã vasul la cuptor pentru gratinare.

 


MÂNCARE DE DOVLECEI

 

 Ingrediente: dovlecei 1,5 kg, ceapă 120 g, ulei 100 g, făină 50 g, bulion de tomate 50 g, verdeaţă 1 leg, sare.Ceapa se curăţă, se toacă mărunt şi se căleşte în ulei împreună cu făina. Se stinge cu bulion amestecat cu apă şi se lasă să fiarbă 15 min. Dovleceii se curăţă, se taie cuburi, se scot seminţele numai în cazul în care dovleceii sunt bătrîni, se fierb timp de cîteva minute, se scurg şi se pun în sos. Se adaugă verdeaţa tocată şi se pune sare după gust. Se dă vasul la cuptor pentru 20 minute.

 

DOVLECEI CU SMÎNTÎNÃ

 
Ingrediente: dovlecei 1,5 kg, unt 50 g, fãinã 30 g, cașcaval 100 g, smîntînã 250 g, pãtrunjel verde 1 leg, sare.
Dovleceii se curãțã se coajã, se taie felii groase, care se fierb 10 minute în apã cu sare, se scurg bine, se trec prin unt, se pun într-un vas de cuptor uns cu unt, se toarnã pe deasupra smîntînã amestecatã cu fãinã, cașcaval și sare se pune vasul la cuptor pe timp de 20—25 min. Dupa coacere se presara cu verdeata.

 

PIURE DE CONOPIDĂ ŞI CARTOFI

 
 Ingrediente: conopidă 1 kg, cartofi 500 g, unt 100 g, lapte 200 ml, sare.
Conopida se desface în bucheţele, se curăţă de frunze, se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se trece printr-un pasoar. Cartofii se curăţă, se taie în patru, se fierb în apă cu sare, se scurg, se pasează şi se amestecă cu conopida, se adaugă laptele fierbinte, untul topit şi se bate cu telul sau cu mixerul pâna ce se obţine o pastă spumoasă. La sfîrşit se adaugă sare după gust.

 


PIURE DE ŢELINĂ CU CARTOFI

 
 Ingrediente: telină 750 g, cartofi 750 g, lapte 350 ml, ouă 2 buc, unt 100 g, sare.
Ţelina se curăţă, se spală, se taie felii şi se fierbe în apă cu sare. Cartofii se curăţă, se spală, se taie cuburi şi se fierb separat în apă cu sare. Se scurg şi se trec împreună cu ţelina prin maşina de tocat. Se adaugă untul şi gălbenuşurile, se subţiază cu lapte şi se potriveşte gustul de sare.

 

Copyright © P.D.K 2011