MUSCHI DE PORC CU CIUPERCI
 

Ingrediente: muschi de porc 750 g, ulei 150 g, ceapă 100 g, făinã 30 g, ciuperci 300 g, vin 100 ml, smîntînă 200 g, piper 1 g, sare.Muschiul se taie în felii subțiri, cîte douã la porție, se bate cu un batșnîțel, se săreazã și se prăjește în ulei. Ceapa se toacã mărunt si se căleste în ulei, se adaugă fãina, se stinge cu apã si se fierb 30 min, se pasează și se toarnă sosul peste carne. Ciupercile se taie julien, se călesc în ulei și se adaugã la carne, împreunã cu smîntînă și vinul. Se potrivește gustul cu sare și piper si se lasă să fiarbă inca 30 minute.

 

                        FRIPTURÃ DE BERBEC
 

 Ingrediente: carne dc berbec 750 g, usturoi 25 g, ulei 50 g, vin 100 ml, piper 1 g, sare.Carnea de berbec se curãțã de pielițe și grãsime, se spalã, se împãneazã cu usturoi, se freacã cu sare și piper se lasã sã stea 2 ore. Se unge cu ulei, se pune într-o tavã cu puținã apã și restul uleiului, se pune tava la cuptor și se frige, stropindu-se din cînd în cînd cu sosul format. Dupã ce s-a fript pe jumãtate se adaugã și vinul în sos. Cînd carnea este gata se taie și se servește cu garnituri de legume (piure de cartofi, cartofi natur sau varzã cãlitã) și salate. Sosul se strecoarã, se pune în sosierã și se servește la fripturã.

 

                                        MUȘCHI DE VACÃ UMPLUT CU CIUPERCI
 

 Ingrediente: mușchi de vacã 750 g, ciuperci proaspete 250 g, orez 150 g, ulei 150 g, făinã 50 g, smîntînă 150 g, cartofi 1,5 kg, ceapă 150 g, morcovi 150 g, albiturã 100 g, bulion de tomate 100 g, dafin 2 foi, verdeaþã 1 leg, piper 1 g, sare.
Muschiul de vacă se curăță de pielite si se despică într-o singură parte, ca un buzunar. Ciupercile se curătă, se spalã, si se taie pestisori, se călesc în ulei, se adaugã orezul, care a fost fiert separat, se mai cãlesc împreunã cîteva minute si se condimentează cu sare si piper mãcinat. Cu această compoziție se umple muschiul, se coase si se rumenește pe ambele părti în grãsime apoi se așază într-un vas de cuptor, fn grăsimea rămasa se cãlesc legumele tăiate julien. Dupã oe s-au călit se sting cu bulion desfãcut în apă, se adaugã foile de dafin și sare și se lasã să fiarbă circa 30 min. Se paseazã printr-o sitã, se toarnã sosul peste mușchi, se dă vasul la cuptor pe timp de —2 ore, apoi se scoate mușchiul din vas și se așazã pe un platou. în sosul rămas se adaugã făina și smîntînă, se fierbe cîteva minute, se mai potrivește odatã gustul de sare, se toarnã sosul peste mușchiul umplut și se presară cu verdeață tocatã. Cartofii se curăță, nc taie în sferturi, se fierb în apă cu sare și se servesc ca garnitură. La fiecare porție se pun 2—3 felii de mușchi umplut, sos și o cantitate corespunzãtoare de cartofi.

 

                                             FRIPTURÃ ÎNÃBUȘITÃ DE PASÃRE
 

 Ingrediente: carne de pasãre 1 kg, unt 75 g, morcovi 100 g, þelinã 100 g, ceapã 100 g, vin 100 ml, sare.
Pasãrea se tranșează, se spală, se șterge, se freacã cu sare și se pune la fript împreunã cu untul, zarzavatul de supă ras pe răzătoare și ceapa tocatã mărunt și se acoperă vasul cu un capac. în timpul frigerii se amestecã zarzavatul și se întorc bucãțile de carne. Când carnea este gata se scoate din tavă, se toarnã vinul în sos, se fierbe cîteva minute, se pasează sosul prin sită și se pune în sosieră. Pasărea se servește cu garnituri de legume și sos.

 

 

                                        OSTROPEL CARNE DE VACÃ
 

 Ingrediente: carne de vacã 750 g, ulei 150 g, ceapã 150 g, morcovi 100 g, țelinã 50 g, fãinã 50 g, bulion de tomate 50 g, usturoi 20 g, vin 100 ml, lămîie 100 g, sare.Carnea de vacã se porționează, se săreazã și se prăjește în ulei. Se scoate în alt vas, se toarnã peste carne puțină apã,se lasã să fiarbă sub capac. în uleiul rãmas se cãlește, ceapa tocată mărunt și zarzavatul de supă ras pe răzătoare. După ce acestea s-au călit se adaugã fãina, se stinge cu bulion: diluat cu apã și se lasã sã fiarbă circa 30 min, apoi se paseazã sosul și se toarnã peste carne. Se potrivește gustul de sare, se adaugã zeama de lămîie și vin și se lasã sã fiarbă. Usturoiul se taie mãrunt, se călește, se adaugã la sos și se mai fierbe 15 minute.
morcovii rași pe răzãtoare, ouãle fierte și tocate, verdeațã tocată și cimbru. Aceastã compoziție se înparte în mod egal pe toate porțiile, se rulează și se fixeazã cu cîte o scobitoare sau se leagă cu o sfoarã. Restul de ceapă se toacă se călește în ulei, se adaugã mușchiul umplut și se trag împreună, rumenindu-se pe toate părțile, se stinge cu supã de oase amestecată cu zeamă de lămîie și se lasã sã fiarbă sub capac circa 90 min, adăugîndu-se supă de oase de cîte ori este nevoie.

 

                                                 FRIPTURA DE CURCAN IN CHIPSURI

 

 Ingrediente: curcan - 400 g file, sunca - 140 g, brânza - 100 g, chips de cartofi - 1 pachet, ou - 1 buc, faina de grâu - 2 linguri. lingura unt topit - 2 linguri. lingura piper negru, sare dupa gust morcovi, verdeturi pentru ornamentare.Carnea de curcan se taie in bucati pregatite pentru friptura se face o incizie în forma de buzunare, se presara cu condimente. Se taie sunca si cascaval în fâsii subtiri si umple cu acest amestec buzunarele facute.Chipsul se marunteste fin se bate cu telul impreuna cu oul. Carnea umpluta se trece mai întâi în faina, apoi in chips-uri ou si se prajeste pe ambele fete.Se serveste cu garnitura de fasole verde fiarta.Ornamentati cu felii de morcovi fierti si verdeturi.

 


FICAT DE PASÃRE SOTE

 

 Ingrediente: ficat de pasãre 500 g, ceapã 150 g, unt 100 g, roșii 200 g, vin 100 ml, sare.Ceapa se toacã mãrunt și se cãlește în unt. Se adaugã ficatul curățat de pielițe și tãiat în bucãți. Se acoperã cu un capac se prãjește circa 15 min la un foc potrivit, avînd grijã sã se amestece ficatul cu o paletã, ca sã se rumeneascã în mod egal. Cînd este aproape gata se adaugã vinul și roșiile curãțate de pieliță și semințe și tăiate cuburi și se mai fierbe 15 minute.

 

MUȘCHI DE PORC GRECO

 

 Ingrediente: mușchi de porc 750 g, ulei 100 g, fãinã 30 g, smîntînã 500 g, supã de oase 400 ml, ouã 3 buc, lãmîie 100 g, piper 1 g, sare.Mușchiul de porc se taie felii, cîte douã la porție, se bate muschiul, se sãreazã și se prãjește în ulei. în uleiul rãmas se cãlește fãina, se stinge cu smîntînã și supã de oase și se Lasã sã fiarbã 15 min ia un foc domol. Se strecoarã sosul peste carne și se mai fierbe 30 min. Se potrivește gustul cu sare și piper. Spre sfîrșit gãlbenușurile Se amestecã cu parte din sos și zeama de lãmîie, se adaugã la carne, se amestecã și se mai dă un clocot.

 

 

MUȘCHI DE PORC ÎMBRÃCAT

 
Ingrediente: mușchi de porc 750 g, slãninã afumatã 150 g, usturoi 30 g, ouã 5 buc, lapte 50 ml, ulei 50 g, cașcaval 50 g, sare.
Se porționeazã mușchiul de porc și se împãneazã cu slãninã afumatã și usturoi. Se sãreazã și se frig bucãțile pe, grãtar. Se bat ouale cu lapte, se trec bucatile din carne prin amestec se prãjesc în ulei . Se aranjeazã pe un platou si se presarã cu cascaval. Se serveste cu salatã.

 

MUȘCHI DE PORC CU SOS DE SMÎNTÎNÃ

 
 Ingrediente: mușchi de porc 750 g, roșii 500 g, ardei grași 150 g, ceapã 200 g, ulei 20C g, smîntînã 400 g, fãinã 40 g, supã de oase 200 ml, piper 1 g, sare dupa gust.
Mușchiul de porc se porționeazã, se bate puțin, se condimenteazã cu sare și piper, se trece prin fãinã și se prãjește în ulei. în uleiul rãmas se cãleste ceapa tocatã mãrunt. Se așazã peste ceapã jumãtate din cantitatea de roșii tãiate felii și jumãtate din cantitatea de ardei tãiați bucatele. Peste legume se așazã carnea iar peste carne se pune restul de legume. Se toarnã peste legume o ceașcã de supã și se dã vasul la cuptor pe timp de 30 min. Smîntînã se amestecã cu restul ie fãinã, se toarnã peste legume și se dã vasul din nou la cuptor pentru încã 10-15 minute.

 

GÎSCÃ CU CIUPERCI ȘI SOS DE SMÎNTÎNÃ

 

Ingrediente: carne de gîscã 1 kg, ceapã 200 g, ciuperci 1 kg, ulei 175 g, morcovi 150 g, roșii 500 g, bulion de tomate 50 g, smîntînã 300 g, vin alb 100 ml, verdeațã 1 leg, piper 1 g, sare.
Carnea de gîscã se taie în porții, se sãreazã, se prãjește în ulei și se scoate pe un platou. în uleiul rãmas se cãlește ceapa tocatã mãrunt, se adaugã ciupercile tãiate julien și morcovii rași pe răzãtoare. Se stinge cu bulion desfãcut în apã, se adaugã bucãțile de carne prãjitã și se fierbe circa 45 min la un foc mic. Roșiile se curãțã de pielițã și semințe, se taie cuburi și se pun în mîncare împreunã cu smîntîna și vinul. Se potrivete gustul cu sare și piper, se mai fierbe 10 min. La servit se adaugã verdeațã tocatã la fiecare porție.

 

MUȘCHI DE VACÃ UMPLUT CU FICAT.

 
 Ingrediente: mușchi de vacã 750 g, carne de porc 200 g, ficat de porc 300 g, ceapã 150 g, ulei 150 g, verdeațã 2 leg, ouã 2 buc, morcovi 150 g, pãtrunjel 100 g, bulion 100 g, fãinã 40-50 g, lãmîie 100 g, smîntînã 400 g, piper 1 g, sare dupa gust
Mușchiul de vacã se despicã incomplet, astfel încît sã se obținã o suprafaþã mare, care se bate ușor. Carnea de porc se trece prin mașina de tocat. Ceapa se toacã mãrunt, se prãjește în ulei, se adaugã carnea de porc tocatã și se cãlesc împreunã circa 25 min stingîndu-se din cînd în cînd cu puținã apã, apoi se ia tigaia de pe foc și se lasã sã se rãceascã. Ficatul se opãrește timp de 10 min în apã clocotitã, se taie cuburi și se amestecã cu carnea de porc. Se adaugã verdeața tocatã, ouãle, sare și piper, se amestecã bine, se umple mușchiul cu aceastã compoziție, se coase si se rumeneste în ulei. în restul de ulei se cãlesc morcovii și pãtrunjelul ras pe râzãtoare, se adaugã fãina și dupã ce aceasta s-a cãlit se stinge cu bulion amestecat cu apã, se mai fierbe 30 min, apoi se paseazã sosul printr-o sitã și se toarnã peste mușchi. Se adaugã zeamã de lãmîie și se lasã sã fiarbã la cuptor circa 1/2 ore, întorcînd mușchiul și stropindu-l cu sos. Cînd este gata, se scoate mușchiul din sos, se îndepãrteazã ațele, se taie felii. Se servește cu sos, smîntînã, garniturã de piure de cartofi gratinati și salate de legume.

 

Copyright © P.D.K 2011